نقشه سایت چیست؟ آموزش ایجاد XML Sitemap در وردپرس

نقشه سایت چیست؟ آموزش ایجاد XML Sitemap در وردپرس

آیا می‌دانید نقشه سایت یا همان Sitemap چیست و اینکه چطور یک نقشه سایت برای وردپرس خود ایجاد کنید؟

نقشه سایت XML به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا به راحتی در محتوای وبسایت شما حرکت کرده و آنها را کشف کنند. در واقع نقشه سایت لیستی از کل محتوای وبسایت شما را با فرمتی که برای موتورهای جستجو قابل خواندن باشد، در اختیار آنها قرار می‌دهد.

برخلاف نقشه سایت معمولی که برای کاربران طراحی شده است، XML Sitemap برای کاربران قابل مشاهده و درک نیست و برای استفاده ربات‌ها مناسب است.

امروز در آریا وردپرس قصد داریم بصورت کامل توضیح دهیم که XML Sitemap چیست و چطور به راحتی یک نقشه سایت برای وردپرس خود ایجاد کنیم.

نقشه سایت XML SiteMap چیست؟

نقشه سایت یا XML Sitemap فایلی با پسوند XML است که تمامی صفحات شما در آن لیست شده است، به همین خاطر موتورهای جستجو مثل گوگل به راحتی می‌توانند آن‌را بخوانند و صفحات شما را کشف و ایندکس کنند.

ماجرای نقشه سایت بر میگردد به دهه ۲۰۰۰ میلادی، در آن زمان وب‌سایت‌های دولتی معمولا در منوی خود لینکی با عنوان “نقشه سایت” داشتند که در آن صفحه لیستی از تمام صفحات موجود در وبسایت بود. اگر چه هنوز بسیاری از سایت‌ها نقشه سایت HTML دارند اما فرمت جدید این سیستم XML است و کارایی آن لیست کردن همه صفحات برای موتورهای جستجو است.

نقشه سایت به شما کمک می‌کند تا به موتورهای جستجو بگویید چه صفحاتی در سایت خود دارید یا چه صفحاتی برای شما اهمیت بیشتری دارند. همچنین به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا از بروزرسانی صفحات و صفحات تازه ایجاد شده باخبر شوند.

نقشه سایت یا XML Sitemap به سئو سایت شما مستقیم کمک نمی‌کند، وظیفه اصلی سایت مپ معرفی صفحات به موتورهای جستجو جهت ایندکس سریع‌تر صفحات است که گاهاً این مورد به نمایش صفحات شما در نتایج بالاتر گوگل کمک می‌کند.

اساسا، نقشه سایت XML راهی برای صاحبان وبسایت‌ها است تا موتور‌های جستجو را از وجود صفحات مختلف وبسایت خود آگاه کنند.

و همچنین به موتور‌های جستجو می‌فهمانند که لینک‌ها در وبسایت شما از چیزهای دیگر مهم تر هستند و اینکه چطور و هرچندوقت یکبار وبسایت خود را بروزرسانی می‌کنید.

با اینکه نقشه‌های سایت XML بصورت مستقیم باعث افزایش رتبه وبسایت شما در موتور‌های جستجو نمی‌شوند، اما به موتور‌های جستجو اجازه می‌دهند تا بهتر وبسایت شما را ایندکس کنند!

این یعنی موتور‌های جستجو با وجود نقشه سایت XML می‌توانند محتوای بیشتری از وبسایت شما را کشف و ایندکس کنند و آنها را در نتایج نشان دهند که در نتیجه بصورت غیر مستقیم در سئو وب‌سایت شما تاثیر خواهد گذاشت.
وظیفه اصلی سایت مپ معرفی صفحات به موتورهای جستجو جهت ایندکس سریع‌تر صفحات است که گاهاً این مورد به نمایش صفحات شما در نتایج بالاتر گوگل کمک می‌کند.

چرا به نقشه سایت نیاز داریم ؟

نقشه سایت برای بهینه سازی سایت شما برای موتورهای جستجو ( SEO ) بسیار اهمیت دارد. سایت مپ همانطور که گفتیم روی سئو سایت شما تاثیر ندارند، بلکه اگر شما صفحه‌ای داشته باشید که ایندکس نشده باشد، نقشه سایت کمک می‌کند تا این صفحه به راحتی ایندکس شود و سرعت ایندکس صفحات شما را افزایش میدهد.

Sitemap برای کسانی که وبسایت خود را تازه راه‌اندازی کردند بسیار مفید هستند زیرا اکثر وبسایت‌های تازه تاسیس هیچ بک‌لینکی ندارند، که این امر کار موتور‌های جستجو در ایندکس محتوای این وبسایت‌ها را سخت خواهد کرد.

به همین دلیل است که موتور‌های جستجو مانند گوگل و بینگ به صاحبان وبسایت‌های تازه تاسیس اجازه می‌دهند تا صفحه XML Sitemap سایتشان را در Webmaster خود معرفی کنند. این به ربات‌های‌ موتور‌ جستجو کمک می‌کند تا محتوای تمام صفحات وبسایت را کشف و ایندکس کنند.

همچنین Sitemapها به همان اندازه، برای وبسایت‌های معروف و جا افتاده نیز مهم هستند. آنها به شما این امکان را خواهند داد تا بخشی از وبسایت خود را که مهم‌تر از سایر بخش‌هاست یا بخش‌هایی که بیشتر بروزرسانی می‌شوند و… را علامت‌گذاری کنید. که موتور‌های جستجو متناسب با محتوای هر صفحه، از آن صفحه بازدید و محتوای آن را ایندکس نمایند.

پس در نتیجه سایت مپ یا XML Sitemap دید بهتری از سایت شما به موتورهای جستجو می‌دهد.

چطور نقشه سایت را به وردپرس اضافه کنیم ؟

برای ایجاد XML Sitemap در وردپرس راه‌های متعددی وجود دارد؛ ما در این مقاله به شما دو روش بسیار محبوب برای ایجاد نقشه سایت در وردپرس را خواهیم گفت، که شما می‌توانید یکی از آنها را که فکر می‌کنید برای وبسایت شما بهتر است را انتخاب کنید.

روش اول: ایجاد نقشه سایت در وردپرس با استفاده از افزونه Yoast SEO

افزونه یواست سئو یکی از بهترین و مشهور ترین افزونه سئو وردپرس در جهان است؛ این افزونه برای سئو یک سایت وردپرسی ضروری است و کمتر سایتی است که از افزونه Yoast استفاده نکرده باشد.

برای شروع، افزونه Yoast SEO را نصب و فعال کنید. اگر با نحوه نصب افزونه وردپرس آشنا نیستید، مقاله ما در رابطه با آموزش نصب افزونه در وردپرس را مطالعه کنید.
سپس از منوی مدیریت وردپرس خود به مسیر “سئو » عمومی” مراجعه کرده و از منوی امکانات مطمئن شوید که بخش مربوط به نقشه سایت یعنی “نقشه های XML سایت” فعال است.

آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس

حالا روی ذخیره تغییرات کلیک کنید. برای مشاهده لینک نقشه سایت یواست سئو در همین صفحه روی آیکون علامت سوال جلوی گزینه “نقشه‌های XML سایت ” کلیک کنید، تا آدرس نقشه سایت شما را نشان دهد. همچنین می‌توانید با اضافه کردن sitemap_index.xml بعد از آدرس سایت خود، نقشه سایت وردپرس خود را مشاهده کنید.

آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس

افزونه Yoast SEO ، نقشه‌های مختلفی برای وب‌سایت شما برای بخش‌های مختلف مثل صفحات، نوشته‌ها و پرونده‌های چند رسانه‌ای ایجاد می‌کند. اگر از فروشگاه ساز ووکامرس استفاده می‌کنید، برای محصولات شما نیز نقشه سایت ایجاد می‌کند. اما شما نیاز دارید فقط صفحه اصلی نقشه سایت خود را به گوگل وبمستر معرفی کنید. ( در ادامه نحوه معرفی نقشه سایت در گوگل وبمستر را نیز آموزش خواهیم داد. )

روش دوم: ایجاد نقشه سایت در وردپرس با استفاده از افزونه Google XML Sitemap

این روش به کاربرانی توصیه می‌شود که از افزونه Yoast SEO استفاده نمی‌کنند. اولین چیزی که نیاز دارید این است که افزونه Google XML Sitemap را نصب و فعال کنید. بعد از فعال‌سازی، این افزونه بصورت خودکار یک نقشه سایت XML برای وردپرس ایجاد می‌کند. برای مشاهده نقشه سایت، کافیست در انتهای آدرس خود عبارت sitemap.xml اضافه کنید.

به طور کلی این افزونه پیکربندی مناسبی برای نقشه سایت دارد، اما برای اطمینان بهتر است این تنظیمات را بررسی کنیم. برای این‌کار کافیست به پنل مدیریت وردپرس خود مراجعه کرده و به مسیر تنظیمات » XML-Sitemap بروید.

آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس

در بالا منوی تنظیمات این افزونه، به شما درباره وضعیت نقشه سایت شما ارائه می‌شود و اگر مشکلی در پینگ نقشه سایت وجود داشته باشد به شما پیغامی نمایش خواهد داد. در ادامه شما می‌توانید مشخص کنید که موتورهای جستجو از بروزرسانی‌های سایت‌مپ مطلع شوند یا خیر، یا اینکه میزان PHP memory limit را مشخص کنید.

در قسمت بعدی نیز می‌توانید صفحات اضافه را به سایت مپ خود به صورت دستی وارد کنید. این قسمت بیشتر مناسب صفحات HTML است که توسط سیستم مدیریت محتوا وردپرس ایجاد نشده‌اند.

آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس

بخش بعدی Post Priority نام دارد، در این بخش می‌توانید اولویت افزونه برای نمایش پست‌ها در Sitemap را تنظیم کنید. بصورت پیشفرض از تعداد نظرات برای محاسبه اولویت پست‌ها استفاده می‌کند.

آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس

دو بخش بعدی که در صفحه تنظیمات افزونه وجود دارد به شما اجازه می‌دهد تا محتوایی از وبسایت خود را به نقشه سایت XML اضافه و یا حذف کنید. برای مثال، شما یک فروشگاه اینترنتی دارید و می‌خواهید که محصولات شما نیز در نقشه سایت نمایش داده شود.

آموزش ساخت نقشه سایت در وردپرس

در قسمت‌های بعدی شما می‌توانید تناوب و اولویت محتوای خود را تنظیم کنید. تغییر این مقادیر به عنوان یک راهنما توسط موتور‌های جستجو درنظر گرفته می‌شوند و ممکن است موتور‌های جستجو بر اساس معیار‌های خود تصمیم بگیرند که از این مقادیر پیروی کنند یا نه.

نقشه سایت چیست؟ آموزش ایجاد XML Sitemap در وردپرس

در نهایت، اگر مقادیر را تغییر دادید یادتان نرود که روی دکمه Update Options کلیک کنید تا تغییرات ذخیره شوند.

چطور نقشه سایت خود را به موتور‌های جستجو معرفی کنیم؟

موتورهای جستجو اصولا در یافتن نقشه سایت کاملاً هوشمند عمل می‌کنند، اگر سایت شما دارای نقشه سایت باشد، موتور جستجوگر گوگل و بینگ به سرعت آن‌را پیدا می‌کنند. اما بهتر است برای اطمینان آن‌را به صورت دستی به این موتورهای جستجو معرفی کنیم.

ثبت نقشه سایت در گوگل:

گوگل سرچ کنسول ابزار رایگان است که توسط گوگل ارائه می‌شود. این ابزار به شما کمک می‌کند تا حضور بهتری در نتایج این موتور جستجوگر داشته باشید و همچنین بتوانید سایت خود را به درستی تحلیل کنید. اضافه کردن نقشه سایت در این ابزار به شما کمک می‌کند تا صفحات سایت خود را سریع‌تر به گوگل معرفی کنید.

برای شروع، ابتدا باید به Google Search Console مراجعه کنید، بعد از عضویت سایت خود را به گوگل معرفی کنید. برای معرفی سایت به این قسمت بهتر است “URL prefix” را انتخاب کنید، چرا که مراحل انجام آن ساده‌تر است.

نقشه سایت چیست؟ آموزش ایجاد XML Sitemap در وردپرس

در این قسمت آدرس سایت خود را وارد کنید، در ادامه از شما خواسته می‌شود تا تائید کنید که مدیر سایت هستید. برای اینکار چند حالت برای شما قرار می‌دهد که بهترین روش گزینه HTML tag است. کدی در اختیار شما گذاشته می‌شود که باید آنرا به سایت خود اضافه کنید.

برای اینکار می‌توانید از آموزش اضافه کردن کد دلخواه به هدر و فوتر وردپرس استفاده کنید و کدی که گوگل در اختیار شما گذاشته به سایت اضافه کنید. در انتها روی دکمه “VERIFY” کلیک کنید تا سایت شما به گوگل وبمستر اضافه شود.

نکته : اگر وب‌سایت شما دارای کش می‌باشد، بعد از اضافه کردن کد باید کش سایت خود را خالی کنید. شما می‌توانید مقاله ما در رابطه با آموزش پاک کردن کش در وردپرس را مطالعه بفرمایید.

حالا به منوی گوگل کنسول منتقل خواهید شد، از قسمت منو وارد قسمت Sitemaps شوید. در اینجا از شما خواسته می‌شود تا قسمت پایانی آدرس نقشه سایت خود را مشخص کنید.

نقشه سایت چیست؟ آموزش ایجاد XML Sitemap در وردپرس

پس ازافزودن آدرس سایت، روی دکمه “SUBMIT” کلیک کنید، تا نقشه سایت شما به گوگل کنسول اضافه شود. در انتها پیغام با موفقیت اضافه شدن نقشه سایت شما به گوگل نمایش داده خواهد شد و جزئیات درباره نقشه سایت شما، نشان داده خواهد شد.

در پایان امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و بتوانید به راحتی برای وب‌سایت خود، نقشه سایت بسازید و آن را در موتورهای جستجوگر ثبت کنید.

عرفان کاوه

بیش از 5 سال است که به صورت مستمر در زمینه وب و سیستم مدیریت محتوای وردپرس فعالیت می‌کنم. مباحث برنامه نویسی و توسعه نرم افزار و تکنولوژی های جدید رو دنبال میکنم و تجربیاتم رو با دیگران به اشتراک می‌گذارم.

2 دیدگاه

  1. کاربر
    آرین حسینی 15 فروردین 1399

    سلام
    من چند تا نوشته داشتم که ایندکس نمیشدند و الان با این روش بیشتر مطالبم بعد 1 روز رفت داخل گوگل

    سپاس از شما

    پاسخ
  2. کاربر
    محمد رضا حجتی 3 فروردین 1399

    سلام
    خیلی مقاله عالی بووووود
    سپاس از شما

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *