وردپرس چیست؟ و چرا باید با وردپرس وب سایت خود را بسازیم؟
سلام خیلی خوشحالم که توی مقاله جذاب وردپرس چیست در خدمتتون هستم. توی این مقاله به طور مفصل بررسی کنیم که وردپرس چیست و اصلا چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟
آنچه خواهید خواند:
وردپرس چیست؟
- به زبان ساده : به زبون ساده بخوام بگم وردپرس یک نرم افزار یا یک بستر برای ارائه وب سایت هست.
- تخصصی تر : وردپرس یک CMS یا سیستم مدیریت محتوا هست.
وردپرس پلتفرمی است که با استفاده از آن میتوان به کاربر ها وب سایت ارائه داد. وردپرس را میتوان یک CMS یا Content Management System و یا به زبان فارسی، سیستم مدیریت محتوا دانست.
شاید با خودتان بگویید: “وردپرس وردپرس که میگن همین بود؟” باید بگیم که بله! انتظار تعاریف عجیب و غریب نداشته باشید! وردپرس هم مثل نرم افزار Word که شما رو سیستم خودتون نصب میکنید تا بتوانید با استفاده از آن، متن های مختلف را تایپ و چاپ کنید و یا اون هارو به اشتراک بگذارید؛ هست.
یعنی ما با نصب وردپرس رو روی یک هاست (وب سرور) و استفاده از آن به راحتی یک وب سایت به کاربر هامون ارائه میدهیم.
تاریخچه وردپرس
وردپرس اولین بار در سال 1382 شمسی ساخته شد. این برنامه شاهکار حاصل تلاش “مت مولن وگ” و “مایک لیتل” میباشد. قضیه از این قرار است که این دو دوست عزیز در حال نوشتن وردپرس با سیستم b2/cafelog بودند که سازنده این سیستم یعنی آقای “میشل والدریگی” هم به همکاری با آن ها پیوست.
این سه دوست عزیز بعد از تلاش و مشقت بسیار در نهایت توانستند وردپرس را توسعه بدهند و آن را تا جایی بهبود بدهند که وردپرس به جایگاهی که الان این همه محبوب و پر استفاده شده برسد. سپس در سال 1387 قابلیت هایی چون شورت کد ها، قابلیت نصب و به روز رسانی افزونه ها از داخل پنل فراهم شد.
بعد از سه سال در اوایل دهه 90 شمسی نسخه 3.0 وردپرس منتشر شد که قابلیت هایی مثل هدر و پس زمینه و پست های سفارشی در اون ایجاد شد. سر انجام در سال 1394 وردپرس قابلیت ریسپانسیو بودن و پشتیبانی از اموجی ها به آن اضافه شد.
سیستم b2/cafelog چیست ؟
گفتم شاید براتون سوال شده باشد که b2/cafelog که بالاتر گفتیم دقیقا چه کاری میکند؟ سیستمی که در همان سال هایی که وردپرس داشت متولد میشد، وجود داشت. این سیستم برای برنامه نویسان وب این امکان را فراهم میکرد تا مثل دیگر صفحات وب محتوا ثابت نداشته باشند و بتوانند محتوا های پویا را از دیتابیس به کاربر نشان دهند؛ که خب بهترین گزینه بود برای وردپرس که قرار بود محتوا پویا به کاربر خود ارائه دهد.
چی شد که وردپرس محبوب شد؟
بزارید کمی به عقب تر برگردیم، برگردیم به هنگامی که CMS ها یا در حقیقت WordPress اینقدر محبوب و شناخته شده نبود! در آن زمانها اگه شما تمایل داشتید تا یک وب سایت برای خودتان یا کسب و کارتان داشته باشید؛ باید به یک تیم یا یک فرد هزینه نسبتا زیادی رو پرداخت میکردید تا یک سایت رو به طور اختصاصی برای شما طراحی و ایجاد کنند.
خب شاید برای یک فرد یا تیم برنامه نویسیِ وب؛ خیلی سخت بود که تمامی جوانب یک وب سایت خوب را در نظر بگیرد. ظاهر به روز، امنیت بالا، پشتیبانی قوی و توجه به سئو و… از جمله موارد مهم برای یک وب سایت خوب هستند. همینطور گسترش دادن هم یک مسئله بود، بعضی از اوقات آن شرکت یا فردِ طراح وب؛ توانایی و دانش لازمه رو برای برآورده کردن نیاز های حرفه ای تر و پیچیده تر شما را نداشت. البته به روز بودن با تکنولوژی روز هم از جمله مواردی بود که مزید بر علت میشد.
در نظر گرفتن تمامی این موارد برای یک فرد یا یک تیم کار سختی محسوب میشد. بنابراین در یک تیم ناچار به استفاده از افراد زیادی بودند و همین هزینه های طراحی یک وب سایت رو بالا میبرد. و در هزینه های کمتر نتایج دل چسب نبود. یا در فرض کنید تمایل داشتید به هر دلیلی با یک تیم برنامه نویسی قطع همکاری کنید، چون بستر نوشته شده اختصاصی آن شرکت بود؛ پشتیبانی برای یک تیم دیگر کاری نسبتا دشوار بود.
در همین زمان CMS ها به علت هزینه بسیار کمتر مورد توجه برخی از کاربر ها قرار گرفت و از این رو خیلی از کاربر ها به سمت بهترین CMS موجود که وردپرس بود؛ جذب شدند. خب CMS ها چالش هایی که بالاتر گفتیم رو نداشتند. به عنوان مثال، فرد خیلی هزینه کمتری برای طراحی پرداخت میکرد. و یا وقتی تمایل داشت تا پشتیبانی سایت خودترا عوض کند، هر کسی که با WordPress آشنایی داشت به راحتی میتوانست به او کمک کند. همینطور امکان نصب افزونه برای گسترش قابلیت های وب سایت وردپرسی شما و نصب پوسته ها برای زیباتر کردن سایت شما خدمات خوبی رو ارائه میداد!
ورود برنامه نویسان به WordPress
خب این حسناتی که گفتم فقط برای ما نبود. بلکه برنامه نویسان وب هم میتوانستند با ارائه و تمرکز بر ارائه یک افزونه با قیمت پایین به تعداد نفرات بیشتر؛ ضمن درآمد بیشتر خدمات و پیشتیبانی بهتری هم بدن! همینطور به علت تمرکز بر روی یک افزونه علاوه بر پشتیبانی، بهروزرسانی اون افزونه برای توسعه دهندگان نیز راحت تر میشد.
به عنوان مثال در حال حاضر، یک شرکت برای بحث سئو و موتور های جستوجو گر افزونه ارائه میده و تمام تمرکز آن ها روی همان افزونه است. و آن افزونه از همه نظرداده شده. و همینطور امنیت آن افزونه، بهینه بودنش و… با ارائه به روز رسانی های متعدد بهتر و بهتر شده و بهتر است که هماهنگ شدن ان با تکنولوژی و سیاست های جدید نیز دریغ نکنیم.
برای بحث قالب و پوسته ورپرس هم شکل میباشد! یعنی ما با نصب کردن قالب های وردپرس به راحتی میتوانیم ظاهر وب سایت خدمان را شخصی سازی کنیم! ضمن اینکه این قالب ها به روز رسانی شده و قابلیت های آن ها بیشتر و بیشتر میشود و با ظاهر روز خودشان را هماهنگ میکنند…
داخل پرانتز بگم که با ورود توسعه دهنده ها به وردپرس انگار شما چندین تیم برنامه نویسی مختلف با کیفیت خدمات عالی استخدام کردین، ضمن اینکه هزینه بسیار بسیار کمتری میپردازین!
هماهنگ شدن افزونه ها و قالب ها باهم
آره تعجب نکنید! بعد از محبوب شدن وردپرس افزونه ها و قالب های معروف باهم هماهنگ شدن. مثلا الان افزونه ووکامرس برای ساخت وب سایت های فروشگاهی با وردپرس هست. این افزونه اینقدر معروف شده که در حال حاضر اکثر قالب ها با این افزونه هماهنگ شدند! این جریان هماهنگی بین افزونه ها نیز هست و افزونه های معروف نیز با یکدیگر هماهنگ شده اند.
دو تا از معروف ترین افزونه های سئو برای وردپرس RankMath و Yoast SEO هستن هر دو این افزونه ها برای بهبود سئو فنی سایت میباشند، فرضا اگر شما افزونه Yoast SEO را نصب داشته باشین و تمایل داشته باشین تا رنک مث را جایگزین یواست کنید، رنک مث به صورت خودکار تمامی تنظیمات شما را شناسایی؛ و درون ریزی میکنه! یا یه مثال دیگه بخوام بزنم الان افزونه های درگاه پرداخت برای وردپرس وجود دارند که با ووکامرس هماهنگ شدند!
استفاده از WordPress به جای سایت اختصاصی؟
شاید براتون سوال شده باشد که خب اگه وردپرس این همه حسن و خوبی داره چرا همه از سایت های اختصاصی به اون مهاجرت نمیکنن؟ باید خدمتتون عرض کنم که توضیحاتی که دادم به معنای برتری وردپرس نسبت به سایت اختصاصی و بلعکس نیست!
بستگی به هزینه و زمانی که داریم و همینطور شرایط ما میتوان انتخاب کرد که آیا وردپرس مناسب است یا خیر. سایت های اختصاصی هم میتوانند به خوبی CMS ها آپدیت و به روز رسانی بشوند و همینطور ظاهر و امنیت خوبی هم داشته باشند. اما این موضوع بسیار هزینه بر است و شاید بتوان گفت که فقط برای شرکت های بسیار بسیار بزرگ بصرفه میباشد! یعنی اگر شما با هزینه کم یه سایت اختصاصی داشته باشید چون هزینه زیادی برای یک سایت اختصاصی پرداخت نکردین خدماتی که دریافت میکنید به مراتب ضعیف تر از وردپرس بوده به عبارتی دیگر خدمات خوبی نمیگیرید. اینجاست که میبیند حتی با هزینه کمتر میتوانید قابلیت های بسیار بیشتری را روی وردپرس تجربه کنید!
آیا وردپرس برای سایت های بزرگ جواب گو هست؟
جواب این سوال بله هست. اینکه میبیند شرکت های بسیار بزرگ به سراغ سایت های اختصاصی رفتن تا حدودی جنبه تبلیغاتی و امنیتی داره! و این به معنای این نیست که وردپرس پاسخگو نیست. بلکه وردپرس به راحتی میتونه برای کاربر های زیاد و سایت های بزرگ هم جوابگو باشه…
چرا که خود وردپرس با زبان فوقالعاده php نوشته شده و از نظر عملکردی چیزی نیست که بگوییم نمیتوان روی آن حساب باز کرد و یا از آن استفاده کرد… از نظر اصولی بر پایه دقیقترین و پیشرفته ترین اصول نوشته شده و از همه نظر که چند بار هم قبلا اشاره کردم؛ یعنی امنیت و به روز رسانی و بهینه بودن در بهترین حالت قرار داره پس اگه از وردپرس استفاده میکنین نگران چیزی نباشین!
هاست ضعیف، اشتباه برخی از کاربران
خرید هاست خوب چه در مراحل اولیه طراحی سایت و چه در آینده را جدی بگیرید! حالا اصلا فرقی هم ندارد وب سایتتان با چی هست. چرا که برخی از دوستان چون تمایل به هزینه زیاد ندارند؛ یک هاست ضعیف تهیه میکنن!
سایت های وردپرس و غیر وردپرسی زیادی وجود دارندکه به علت ضعیف بودن هاستشان و یا به عبارتی دیگر؛ عدم منابع کافی هاست سرعت پایینی دارند. و برخی از کاربر ها فکر میکنند مشکل از سایت هست؛ خیر! شما وقتی وب سایتتان بزرگ تر شد هر پلتفرم یا CMS ای که استفاده کنین نیاز هست تا هاست قوی تری داشته باشید! مثل این هست که میخوایین 20 تن به یه کامیون بار بزنید در صورتی که اون کامیون توانایی حمل 10 تن بار رو داره! حالا فرقی نمیکند این کامیون را بنز تولید کرده یا یک شرکت دیگر! هر چقدر هم که خوب باشد به هر حال توانایی این کار را ندارد…
شما شاید در ابتدا کار نیاز به هاست قوی نداشته باشید و با یک هاست معمولی بتوانید نیاز های وب سایت خودتان را تامین کنید. اما وقتی پیشرفت کردید و وسیع تر شدید حتما نیاز هست تا هاست قوی تری تهیه کنید تا بهتر بتوانید به کاربر های خودتان وب سایت ارائه بدین.
از رایج ترین مشکلات هاست های ضعیف میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- آپ تایم پایین : مدت زمان در دسترس بودن وب سایت؛ یعنی حتی وقتی کاربری وب سایت شما رو مشاهده نمیکنه و هاست تحت فشار نیست الکی هی سایت برای مدتی قطع میشه…
- عدم کارکرد صحیح برخی از افزونه ها : بعضا مشاهده شده که برخی از افزونه ها روی یک سری از هاست ها مشکل دارن و درست نمیتونن عملکرد داشته باشن!
- سرعت لود پایین : سرعت وب سایت شما و امتیاز gtmetrix شما بعد از بهینه سازی سورس و استفاده از CDN ها و… خلاصه هر کاری میکنین از یه مقداری بهتر نمیشه! اینجا جایی که باید سراغ یه هاست خوب برین!
آموزش های متعدد وردپرس
به علت محبوب شدن وردپرس در بین کاربر ها آموزش های زیادی برای وردپرس مطرح هست! اگه کاربری هستین که تازه دارین با وردپرس آشنا میشین و براتون سواله که چه طوری میشه وردپرس رو نصب کرد بد نیست سری به مقاله نصب وردپرس روی Xampp بزنید! اگر هم با وردپرس آشنا هستین حتما به بقیه قسمت های سایت آریا وردپرس مراجعه کنید کلی آموزش هیجان انگیز در انتظارتونه!
همینطور دوره جامع آموزش وردپرس رو هم براتون آماده کردیم!
در این دوره که از صفر تا صد وردپرس برای شما فراهم شده و بدون نیاز به دانش قبلی می توانید آن را مشاهده کنید. مژده که این دوره رایگان هست و بدون نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای همه عزیزان میتوانند آن را مشاهده کنند. در این آموزش از نصب و راه اندازی وردپرس شروع کرده و سپس به سراغ نصب افزونه و قالب میرویم و با طراحی یک صفحه اصلی زیبا با المنتور به ادامه دوره می پردازیم. پیشنهاد میکنیم این دوره هیجان انگیز را از دست ندهید!
چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟
- افزونه های بسیار زیاد برای گسترش آسان قابلیت ها
- قالب های هیجان انگیز با موضوعات متنوع برای شخصی سازی هر چه زیباتر ظاهر وب سایت
- هماهنگی هر چه بیشتر با موتور های جستچو (سئو فرندلی بودن)
- کیفیت و خدمات بسیار مطلوب
- سهولت و آسانی در انجام کار ها
- استخدام راحت تر پشتیبان برای سایت وردپرسی
- بهروزرسانی مکرر و هماهنگی با تکنولوژی ها و سیاست های روز دنیا
- هزینه بسیار کمتر نسبت به طراحی سایت های اختصاصی
- محبوبیت در بازار ایران و افزونه های ایرانی
- هماهنگی درگاه های پرداخت بانکی
- سهولت در اخذ و دریافت اینماد
به عنوان یک طراح سایت چرا باید وردپرس یاد بگیریم؟
- سهولت در کد نویسی
- آسان تر بودن عیب یابی و Debugging
- بازار داخلی و خارجی قوی
- محبوبیت در بین کاربران
- استخدام آسان برای شرکت های بزرگ و کوچیک
- امکان توسعه و فروش افزونه ها و قالب های وردپرسی به چندین نفر
- محبوبیت در بین کارفرمایان
معروفترین و بزرگترین وب سایت های وردپرسی
مهر تاییدی بر همه مواردی که داخل این مقاله باهم صحبت کردیم رو اینجا باهم داریم.
وب سایت های بزرگی وجود دارند که از وردپرس استفاده میکنند! از بزرگ ترین وب سایت های وردپرسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- وبلاگ CNN
- سایت Microsoft News
- سی پنل بلاگ
- بلاگ ناسا
- سایت BBC America
- وبلاگ TED
- وبلاگ جنگ ستارگان
- وبلاگ PlayStation
امیدوارم که از این مقاله لذت برده باشین و به طور کامل جواب سوال وردپرس چیست رو پیدا کرده باشین. اگه ویدیو این مقاله رو ندیدین بهتون پیشنهاد میکنم همین الان اونو ببینید. همینطور اگه سوالی انتقادی پیشنهادی چیزی داشتین خوشحال میشم تو قسمت نظرات اون رو با ما در میون بزارین.