مقایسه وردپرس، جوملا و دروپال – کدام یک بهتر است؟
در حالیکه ۲۳٪ از کل وبسایتهای جهان هم اکنون از وردپرس استفاده میکنند، اما آن را نمیتوان تنها سیستم مدیریت محتوای اوپن سورس مطرح در بازار دانست. سیستمهای بسیار خوب دیگری همچون جوملا و دروپال نیز وجود دارند. با اینکه هر سه این سیستمها در خیلی از موارد مشترک هستند، ولی در عین حال، مزیتها و کمبودهایی نیز دارند. در این مقاله، ما وردپرس و جوملا و دروپال را با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد تا بدانیم کدامیک بهتر از دیگری هستند.
آنچه خواهید خواند:
وجه تشابههای بین وردپرس، جوملا و دروپال
هر سه این سیستمهای مدیریت محتوای محبوب دنیای وب، ویژگیهای مشترک بسیاری در تکنولوژی، فلسفه و کامیونیتی خود دارند.
- وردپرس، جوملا و دروپال هر سه بصورت رایگان و اوپن سورس تحت لیساسن GPL انتشار یافتهاند. دلایل زیادی برای انتشار بصورت رایگان وجود دارد که در مقالهای بصورت مفصل درباره آن صحبت خواهیم کرد.
- هر سه این سیستمها با زبان PHP نوشته شدهاند.
- همهی این سیستمها، MySQL را به عنوان پایگاه داده خود، پشتیبانی میکنند. وردپرس بصورت خاص، فقط از MySQL پشتیبانی میکند، در حالی که جوملا و دروپال از پایگاه دادههای دیگری نیز پشتیبانی میکنند.
- هر سه این سیستمها از پوستهها به عنوان تمپلیت یا قالب برای ظاهر وبسایت و همچنین از افزونهها یا همان پلاگینها برای اضافه کردن ویژگیهای جدید به وبسایت استفاده میکنند.
- به عنوان پروژههای اوپن سورس، این سه سیستم بصورت مشارکت اجتماعی توسعه مییابند.
با اینکه شباهتها و اشتراکات فراوانی در این سه سیستم وجود دارد، اما از بسیاری از زاویههای دیگر نیز متفاوت هستند. مثلا این سیستمها در سیاستهایی مانند هسته سیستم و اینکه ماژولها و تمپلیتها را چگونه کنترل کنند، با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین نوع نگرش به امنیت در آنها متفاوت است و چگونگی راهاندازی وبسایت از سمت کاربر نیز تحت تاثیر همین تفاوتهاست.
حال که بحث از تفاوتها کردیم، بیایید تا نگاهی به تفاوتهای سه سیستم مدیریت محتوای وردپرس، جوملا و دروپال، با یکدیگر بیاندازیم.
کاربرد آسان برای کاربران تازهکار
بسیاری از افرادی که وبسایت میسازند، توسعهدهندگان وب، برنامهنویسان و یا طراحان نیستند. آنها کاربران معمولی هستند که فقط میخواهند یک وبسایت داشته باشند. از این رو آسان بودن کارکرد، یکی از مهمترین فاکتورها برای اکثر کاربران به شما میآید.
وردپرس
وردپرس به فرآیند نصب پنج دقیقهای خودش معروفه و بسیاری از هاستینگهای وردپرسی نیز قابلیت نصب وردپرس را با یک کلیک در اختیار کاربر گذاشتهاند. همین نصب پنج دقیقه ای آسان باعث شده است که کاربران تازهکار بتوانند به آسانی و در چند دقیقه وبسایت خودشان را به راه بیاندازند.
مراحل بعد از نصب وردپرس نیز تقریبا بهتر از حوملا و دروپال هستند. کاربر ابتدا یک صفحهی تمیز و ساده را به عنوان اینترفیس مدیریت کاربری میبیند که از آنجا میتواند شروع به نوشتن نوشتهها، ساختن برگهها و یا شخصیسازی پوسته بکند.
جوملا
مراحل نصب جوملا شاید به سرعتی که در وردپرس میبینیم، صورت نگیرد ولی قدمهای نصب تقریبا مشابه وردپرس است. علاوه بر این بسیاری از هاستینگهای اشتراکی، قابلیت نصب جوملا با یک کلیک را نیز فراهم ساختهاند.
بعد از نصب، کاربر وارد کنترل پنل مدیریتی میشود که به اندازه وردپرس، ساده و مینیمال طراحی نشده است. منوها و دکمههای فراوانی را میبینیم که برای شخصیسازی جوملا در نظر گرفته شده است. طرفداران جوملا در پاسخ به این مساله خواهند گفت که دلیل آن این است که جوملا بسیار قدرتمندتر از وردپرس است، ولی ما فکر میکنیم که چنین ظاهری برای کاربران تازهکار کمی ترسناک به نظر میرسد.
دروپال
نصب دروپال تقریبا شبیه جوملا و وردپرس است. به سادگی کافیست پکیج را دانلود کرده و بعد روی هاست آپلود کرده و اسکریپت نصب را اجرا کنیم.
دروپال همچنین توزیعهای مختلف را ارائه میدهد. این توزیعها درواقع پکیجهای آماده و ترکیبی از ماژولها و تنظیمات انجام شده برای وبسایتهایی با دستهبندی خاص هستند.
مراحل بعد از نصب برای کاربران تازه وارد کمی پیچیده است. از این رو کاربران تازه کار در پیدا کردن مراحل انجام تغییرات لازم برای شخصیسازی وبسایتشان کمی سردرگم خواهند شد. دروپال اقدامات لازم برای نوشتن محتوا را کاملا واضح نشان داده است اما مراحل تغییرات ظاهر وبسایت و بخشهایی غیر از محتوا، خیلی واضح به نظر نمیرسند.
قالبها و افزونهها
هر سه این سیستمهای مدیریت محتوا با تمها و افزونه یا ماژولهایی برای توسعه قابلیتهای وبسایت و همچنین تغییر ظاهر آن، همراه هستند.
وردپرس
وردپرس به کاربران این قابلیت را میدهد تا ظاهر وبسایتشان را با استفاده از پوستهها تغییر دهند. در سیستم پیشفرض وردپرس چند پوسته نصب شده است. هر زمانی که خواستید میتوانید با کلیک کردن برروی دکمهی افزودن پوسته در بخش نمایش، میتوانید پوستههای رایگان را از مخازن رسمی وردپرس نصب کنید.
فارغ از پوستههای رایگان، پوستههای حرفهای و غیر رایگان زیادی وجود دارد که توسط شرکتهای بزرگی، توسعه یافتهاند و امکان خرید آن به راحتی وجود دارد، مانند پوستههای فروشگاه آریا وردپرس. این پوستهها معمولا با پشتیبانی مدتدار و بهروزرسانیهای مادام العمر همراه هستند.
قدرت اصلی وردپرس در افزونههای آن است. بیش از ۳۸ هزار افزونه رایگان در مخزن وردپرس وجود دارد که میتوانید به راحتی آنها را نصب کنید. همچنین همانند پوستهها، افزونههای غیر رایگان وردپرسی نیز وجود دارد که با پشتیبانی و به روزرسانی توسعهدهندگان آن همراه خواهد بود. میتوانید لیستی از این افزونهها را در فروشگاه آریا وردپرس بیابید.
جوملا
جوملا نیز به مانند وردپرس، با تمپلیتها و اکستنشنهایی همراه است. اکستنشنهایی عالی که به طور مثال میتوانید با آنها یک فروشگاه الکترونیکی به راه بیاندازید و یا ایمیلهایتان را مدیریت کنید.
تعداد تمپلیتها و اکستنشنهای جوملا به اندازهی تعداد افزونهها و پوستههای وردپرسی، زیاد نیست. این مساله ممکن است باعث شود تا پیدا کردن یک اکستنشن یا تمپلیت عالی برای نیازتان، کمی سخت شود.
بصورت پیشفرض، جوملا قابلیتی برای جستجو و نصب کردن تمپلیتها و اکستنشنها را از طریق پنل مدیریت وبسایت، ندارد. برای نصب اکستنشن از طریق وب، میتوانید اکستنشن ساخته شده برای اینکار را نصب کنید، ولی برای نصب تمپلیتها همچنان باید به دنبال محصول مورد نظر خود در وب بگردید و آن را با افزودن url نصب کنید.
دروپال
دروپال نیز مشکل در دسترس بودن تمها و ماژولها را دارد. کاربران برای پیدا کردن ماژولها و تمها، باید خارج از پنل مدیریت وبسایتشان به دنبال آن بگردند و وقتی که محصول مورد نظرشان را پیدا کردند، url مربوط به فایل زیپ آن را در بخش تمها و یا ماژولها کپی کرده و اینگونه تم یا ماژولشان مورد نظر را نصب نمایند.
همیشه ماژولهایی برای انجام کارهای مختلف وجود دارد و ماژولهای جدید نیز بصورت مداوم در حال انتشار هستند. با این حال، هنوز تعداد ماژولها در قیاس با تعداد افزونههای وردپرس، کمتر است.
پشتیبانی
وجود راهنمایی و پشتیبانی یکی از مهمترین گزینهها برای کاربران تازه کار محسوب میشود. مطمئنا وقتی که یک نرم افزار جدیدی را امتحان میکنید، مشکلات زیادی را ممکن است تجربه کنید. اما تا زمانی که به راهنمایی و کمک کافی دسترسی داشته باشید، نگرانیای و دغدغهای نخواهید داشت.
وردپرس
وردپرس مجموعه قویای از کاربران خود را به همراه دارد. شما میتوانید پاسخهای خود را در فروم رسمی وردپرس، داکیومنتها، کتابها، کدکس، کانالهای Slack و همچنین با پرسیدن سوالتان از بخش نظرات وبسایت آریا وردپرس، بیابید.
وبسایتهای بسیاری بصورت متمرکز برروی این سیستم مدیریت محتوا کار میکنند که آریا وردپرس از جمله این وبسایتهاست. ما در تلاشیم تا مقالات و ویدیوهای آموزشی مورد نیاز شما را به بهترین شکل تهیه کرده و در اختیار تمام کاربران وردپرس قرار دهیم.
فارغ از بحث پشتیبانی رایگان، راهکارهایی نیز برای پشتیبانی وردپرس بصورت غیررایگان و حرفهای تر نیز وجود دارد. وبسایتهای فریلنس بسیاری وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید افراد حرفهای در زمینه وردپرس را پیدا کرده و با قیمتهای معقول آنها را برای پشتیبانی از وبسایتتان استخدام کنید.بخاطر محبوبیت روزافزون وردپرس، پیدا کردن توسعه دهندگان و طراحان وردپرسی بسیار آسان و البته به صرفه است.
جوملا
جوملا نیز به مانند وردپرس یک کامیونیتی بسیار بزرگ و قدرتمندی دارد. فایلهای راهنمای بسیار دقیقی نیز در وبسایت جوملا وجود دارد که منابع بسیار ارزشمندی برای کاربران تازه کار محسوب میشوند. برای پشتیبانی بصورت تعاملی نیز میتوانید عضو فرومها، میل لیستها و چت رومهای IRC شوید.
فارغ از پشتیبانی کامیونیتی، وبسایتها و شرکتهایی نیز وجود دارند که دورههای آموزشی کاربری و توسعه جوملا را به شما یاد میدهند که این نیز میتواند بسیار مفید باشد.
برخلاف وردپرس، پیدا کردن افراد حرفهای در جوملا با قیمتی به صرفه، کمی دشوار است. به همین دلیل ممکن است برای پیدا کردن توسعهدهندگان و طراحان برای توسعه و یا کمک به شما، نیازمند پرداخت هزینه بیشتری باشید.
دروپال
دروپال کامیونیتی بسیار خوب و فعالی شامل کاربران و طرفداران این سیستم را دارد. تمام گزینههایی که برای پشتیبانی در وردپرس و جوملا ذکر کردیم را در دروپال نیز میتوانید پیدا کنید. گزینههایی مانند راهنماهای بسیار دقیق، فرومهای پشتیبانی، میل لیستها و گروههای کاربری و در حتی چترومهای IRC. تمام این گزینهها میتوانند به شما پشتیبانی کافی و بسیار خوب را در اختیار بگذارند.
دروپال در تلاش است که کاربران را به توسعهدهندگان و کمپانیهای حرفهای که سرویسهای مختص دروپال را عرضه میکنند، وصل کنند. لیستی از این سرویسها، افراد و کمپانیها را میتوانید زا MarketPlace دروپال مشاهده نمایید.
بومیسازی و چند زبانه بودن
درصد بسیار زیادی از وبسایتهایی که لهرروز ساخته میشوند، انگلیسی نیستند و یا چندزبانه هستند. به همین دلیل به احتمال زیاد، کاربران تازه کار به دنبال سیستمهایی هستند که چند زبان مختلف را پشتیبانی کرده و بتوانند آنها را بومی کنند.
وردپرس
وردپرس برای راهاندازی یک سایت چندزبانه گزینه بسیار خوبی است. این سیستم بصورت پیشفرض امکان ایجاد سایت چند زبانه را نمی دهد اما با استفاده از افزونههای بسیار خوب موجود در وردپرس، میتوانید به راحتی یک وبسایت چند زبانه داشته باشید.
وردپرس با بیش از ۵۳ زبان مختلف دنیا در دسترس است و زبانهای جدید را میتوانید با یک کلیک از بخش تنظیمات وردپرس، نصب کنید.
پوستهها و افزونههای وردپرسی محبوب نیز به زبانهای مختلف ترجمه شدهاند و میتوانید از آنها با زبان دلخواه خودتان استفاده کنید. توسعه دهندگان و طراحان پوستهها و افزونهها مدام در حال جستجو برای افرادی هستند که بتوانند پکیجهای آنان را به زبانهای دیگر ترجمه کنند. تمام این تلاشها برای این است که وردپرس را به یک پلتفرم جهانی و چندین زبانه تبدیل کنند.
جوملا
جوملا بصورت پیشفرض، قابلیت تبدیل شدن به یک وبسایت چند زبانه را دارد و برای اینکار نیازی به نصب اکستنشن خاصی ندارید. فقط کافیست به بخش مدیریت زبانها رفته و زبان محتوا را انتخاب و شروع به ساخت وبسایت چند زبانه خود بکنید.
همچنین ترجمههایی برای رابط کاربری بخش مدیریت جوملا در زبانهای مختلف بسیاری وجود دارد و به راحتی میتوانید آنها را نصب کنید.
دروپال
دروپال به صورت پیشفرض، قابلیت پشتیبانی از وبسایتهای غیر انگلیسی و چندزبانه را دارد. تنها کاری که باید انجام بدهید این است که ماژولهای ترجمه محتوا را فعال کنید. بعد از آن میتوانید در قسمت مدیریت زبانها در بخش تنظیمات، زبانهای جدید را بیافزایید.
امنیت
امنیت فاکتور بسیار مهم در انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای وبسایت است. تقریبا تمام سیستمهای موجود در اینترنت، ضعفهای امنیتی دارند و این بر همگان آشکار است.
وردپرس
محبوبترین سیستم مدیریت محتوا بودن در دنیا سبب شده است که این سیستم اغلب مورد حمله هکرها قرار گیرد. با این حال وردپرس بسیار امن کد زده شده است و به اتفاقات و مشکلات امنیتی بسیار سریع پاسخ میدهد. همچنین وردپرس مکانیزم بهروزرسانی خودکار را برای پچ کردن سریع مشکلات امنیتی وردپرس، فعال کرده است.
همچنین برای امنتر کردن وبسایتهای وردپرسی میتوان از پشتیبان گیری متداول و اتوماتیک و همچنین احراز هویت دو مرحلهای استفاده نمود و البته راهکارهای بسیار دیگری نیز وجود دارد.
یک سیستم پیشفرض نیز در وردپرس وجود دارد که بهروزرسانیهای تمام اجزای استفاده شده در وردپرس را چک کرده و آنها را به مدیر وبسایت اطلاع میدهد. اینکار به توسعهدهندگان و طراجان پوستهها و افزونهها این امکان را میدهد تا بصورت سریع نسبت به وجود مشکلات امنیتی اقدام کنند.
جوملا
وقتی بحث از امنیت میشود، جوملا بسیار شبیه وردپرس است. آنها بصورت فعال نسبت به آسیبپذیریهای امنیتی عکسالعمل نشان میدهد و به سرعت این مشکلات را پچ میکنند. با این حال نگهداری وبسایت و نصب بهروزرسانیها همچنان بر دوش مدیر وبسایت میباشد.
اکستنشنهای بسیاری برای پشتیبانگیری از جوملا وجود دارد. همچنین میتوانید برای بهبود امنیت جوملای خودتان، همان روشهای موجود در وردپرس را پیش بگیرید.
دروپال
دروپال امنیت را خیلی جدی میگیرد. آنها تمام آسیبپذیریهای امنیتی را که کشف و پچ کردهاند را در وبسایت خود منشتر میکنند. یک باور عمومی وجود دارد که دروپال بسیار امنتر از سایر سیستمهای مدیریت محتوا است، به این دلیل که شما در مورد هک شدن وبسایتهای دروپالی، چیزی نمیشنوید، اما این ممکن است به این دلیل باشد که این سیستم به اندازه جوملا و وردپرس محبوب نیست.
جمع بندی
وردپرس، جوملا و دروپال هر سهی اینها سیستمهای مدیریت محتوای بسیار عالیای هستند. دروپال و جوملا با ویژگیها و قابلیتهای پیشفرض بسیاری میآیند ولی وردپرس بصورت پیشفرض بسیار سادهتر است. با این حال وردپرس در یادگیری و کاربری آسان و همچنین وجود کامیونیتی بسیار بزرگ و مخازن غنی از پوسته و افزونه، گوی سبقت را پیش گرفته است. ما فکر میکنیم افرادی که توسعهدهنده نیستند اما به راهاندازی و نگهداری وبسایتها مشغول هستند، بهتر است تا با وردپرس کار کنند تا جوملا و دروپال.
امیدواریم که این مقاله به شما کمک کرده باشد تا دیدی مقایسهای نسبت به وردپرس، جوملا و دروپال کسب کنید و از آن نتیجهگیری درستی برای اینکه کدام سیستم برای پاسخ به نیاز شما بهتر است را انجام داده باشید. در صورت وجود هرگونه ابهام و یا داشتن پیشنهاد، حتما ما را از بخش نظرات آگاه سازید.